Simülatörlerde aradığımız gerçekçiliği sağlayan şey elbette kullandığımız araçların tepkimeleridir.
Fakat bu algı tek başına yeterli değildir. Bir simülatörü gerçekçi kılan bir diğer etmen ise elbette ki görselliğidir. Gerek modellemesi, gerekse kaplamaları olsun, simülatörlerin bize sunduğu gerçekçi algıyı kat be kat artırır.
Gerçekçi bir görüş için ise, gerçekçi modellemeler/kaplamalar/yansımalar da tek başına yeterli değildir.
Oyuncunun algısına görselleri sunarken iyi bir kamera açısı ile zihinlere girmek gerekir.
Tam da bu algıyı gerçekçi kılmak için çeşitli kafa/göz takip sistemleri hali hazırda simülasyon severler için satışta bulunuyor. Hatta gerçek yaşamı simüle etmek o kadar abartılmak isteniyor ki monitörler ile aramızdaki mesafeyi yok edip direkt beynimize görüntüleri iz düşürmek için VR başlıklar icat edildi.
Metaverse evreni de bu simülasyonu yalnızca iyi şekilde görselleştirmek için değil, bizi bu evrenin içine atmak ve orada yaşamamıza olanak sağlamak için düşünülmüş bir o kadar korkutucu bir fikir olarak hali hazırda gelişmekte.
Herneyse. Şimdi suni değil, hayatın içindeki gerçeklere gelelim.
İyi bir gerçeklikte oyun oynamak günümüzde büyük maliyetlerle birlikte gelmektedir. Simülasyon dünyası ise çevresel ekipman ihtiyacından dolayı mu masrafları neredeyse 2 katına çıkarmaktadır.
Haliyle simülasyon oynatacak bir PC yanı sıra, bir gamepad, direksiyon, joystick alabildiysek ne mutlu bizlere...
Bu yüzden size, oyun deneyiminizi bir üst seviyeye çıkaracak kafa, göz takip sistemlerine alternatif bir programdan bahsetmek istiyorum.
FaceTrackNoIR!
Bir kamera aracılığı ile kafa hareketlerimizi takip edebilen bu program, kendi adıma oyun deneyimimi olumlu yönde etkiledi.
Bu programın çalışabilmesi için önceleri bir web kamerası gerekliydi. Fakat bir web kameranız yoksa dert değil. Programa entegre cep telefonu eklentileri ile telefonunuzu usb aracılığıyla bağlayıp hem şarj olmasını sağlarken hem de kamerasını kullanabilirsiniz.
Telefon kamerası eklentisi hakkında bilgi için:
http://facetracknoir.sourceforge.net/Trackers/OSC.htm
Programın gayet sade bir arayüzü var. Tek yapmanız gereken takip kaynağını belirtip ilgili protokolü seçtikten sonra "GO!" menüsünden "Start" tuşuna tıklayıp takibi başlatmak.

Program aktifken, oyun içine girip hareket hassasiyetlerini kendi konfor ölçünüzde "Curves" menüsünden ayarlayabilirsiniz.

Programı ETS2 için denediğimde "roll" ve "pitch" hareketinin benim için gereksiz olduğunu düşünerek gördüğünüz gibi hareketin etkilerini sıfıra indirdim.
Aynalara erişmek için kafamın sağa/sola hareket tepkimelerini "yaw" ekseninde ayarladım. Sol aynaya bakmak için algı hassasiyetini, sağ aynaya görece düşürmem gerekti. Aynı hassasiyet ayarında sol tarafa fazlaca hareket ediyordu.
Programın kısayol tuşlarında ön ayarlı gelen "Home" tuşu, o anki bakış açınızı sıfırlayarak bir sonraki hareketleri bu referansa göre algılamaktadır. Kafanızı hareket ettirmek istediğiniz ölçüde hassasiyet ayarınızı yaptıktan sonra, oyun içinde istediğiniz doğrultuya bakarak "home" tuşuna basınız. burası sizin sıfır noktanız olacaktır.
Program açıkken oyuna girmiyorsa, oyun ayarları içinden "fullscreen" modunu kapatmanız gerekir.
İlk etapta alışması biraz garip gelse de tecrübe edindikçe kişisel ayarlarla birlikte program çok konforlu bir oyun sunuyor.
Sizin de eklemek istedikleriniz varsa yorum olarak yazmanızı bekliyorum.
İyi Oyunlar!
NOT: Programın çekirdeğini indirebilmek için küçük bir bağış yapmanız gerekmektedir. Upgrade ve diğer ekletileri ücretsizdir. Ödeme paypal aracılığı ile yapılmakta olup, diğer indirme yöntemlerine site kurallarımız gereği değinilmemiştir.
Satın almak ve eklentileri indirmek için;
http://facetracknoir.nl
Sayfasını ziyaret edebilirsiniz.